ΕΛΙΑ,
Ο ΖΩΟΓΟΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κρήτη και ελιά είναι έννοιες αλληλένδετες από την αρχή της ανθρώπινης παρουσίας. Οι Μινωίτες απολάμβαναν ελιές και χρησιμοποιούσαν το λάδι για φαγητό και καύσιμο. Εδώ, στη Σητεία, βρέθηκαν πιθάρια λαδιού και κύπελλα γεμάτα ελιές, προσφορά στους θεούς. Το εμπόριο του ελαιόλαδου συνδέθηκε από τότε με την οικονομική άνθηση του νησιού και αυτό συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας αριθμεί σήμερα 41 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και σχεδόν 8.000 αγρότες μέλη, το σύνολο των αγροτικών οικογενειών της Σητείας. Ανάμεσά τους οικογένειες που παράγουν λάδι “από πάππου προς πάππον”, άνθρωποι ένα με την ύπαιθρο και άνθρωποι που γύρισαν σε αυτήν για να ξαναζωντανέψουν παλιά λιοστάσια με αρχαία δέντρα, μαζί τους και νέοι αγρότες. Στόχος όλων είναι η «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)Σητεία Λασιθίου Κρήτης» να επαναφέρει τη φήμη της στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

TO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής και βρίσκεται σχεδόν στο σύνολο των συνταγών της. Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη, περιέχει βιταμίνες Ε, A και Κ και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Όμως η μεγαλύτερη προσφορά του ελαιόλαδου είναι τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, που έχουν ευεργετική δράση στoν ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, πολλές ιατρικές μελέτες αναφέρουν πως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Η ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ

O Σητειακός ελαιώνας είναι γεωγραφικά ξεχωριστός. Εδώ το ευρωπαϊκό τοπίο συναντά το αφρικανικό όπως πουθενά αλλού στην Κρήτη ή και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ψηλά βουνά, επιβλητικά οροπέδια και δυσπρόσιτα φαράγγια, αδιαχώριστα δεμένα με πεδιάδες και αμμώδεις ακτές.

Η Σητεία είναι γεμάτη ελαιόδεντρα. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια δέντρα, μεταξύ τους και μερικές από τις πιο αρχαίες, εκτείνονται σε 65.000 στρέμματα και βγάζουν 10.000 τόνους λάδι το χρόνο, άριστης ποιότητας, ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μεγάλα σε διάρκεια, ζεστά καλοκαίρια με την μεγάλη ηλιοφάνεια, τη μικρή βροχόπτωση και την μειωμένη υγρασία, τα υψώματα με την καλή εδαφική στράγγιση, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες ώστε η Κορωνέϊκη ποικιλία, να παραγάγει ένα εξαιρετικό φρουτώδες και ήπια πικάντικο μοναδικό ελαιόλαδο με μακρά επίγευση, διαφορετικό από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική Απορρήτου.