ΕΛΙΑ,
Ο ΖΩΟΓΟΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κρήτη και ελιά είναι έννοιες αλληλένδετες από την αρχή της ανθρώπινης παρουσίας. Οι Μινωίτες απολάμβαναν ελιές και χρησιμοποιούσαν το λάδι για φαγητό και καύσιμο. Εδώ, στη Σητεία, βρέθηκαν πιθάρια λαδιού και κύπελλα γεμάτα ελιές, προσφορά στους θεούς. Το εμπόριο του ελαιόλαδου συνδέθηκε από τότε με την οικονομική άνθηση του νησιού και αυτό συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας αριθμεί σήμερα πολλούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ανάμεσά τους οικογένειες που παράγουν λάδι “από πάππου προς πάππον”, άνθρωποι ένα με την ύπαιθρο και άνθρωποι που γύρισαν σε αυτήν για να ξαναζωντανέψουν παλιά λιοστάσια με αρχαία δέντρα, μαζί τους και νέοι αγρότες. Στόχος όλων είναι η «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σητεία Λασιθίου Κρήτης» να επαναφέρει τη φήμη της στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

TO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής και βρίσκεται σχεδόν στο σύνολο των συνταγών της. Η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη, περιέχει βιταμίνες Ε, A και Κ και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Όμως η μεγαλύτερη προσφορά του ελαιόλαδου είναι τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του, που έχουν ευεργετική δράση στoν ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, πολλές ιατρικές μελέτες αναφέρουν πως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Άλλωστε είναι συνεχείς οι ανακοινώσεις των επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν πως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο.

Σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική έως τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, η αύξηση της ζήτησης δείχνει πως τα νοικοκυριά ανακαλύπτουν σταδιακά τη θεαματική αλλαγή της γεύσης με την προσθήκη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου. Άλλωστε η Μεσογειακή διατροφή που στον πυρήνα της έχει πάντα το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή, αποκτώντας κάθε χρόνο εκατομμύρια «πιστούς».

Η ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ

O Σητειακός ελαιώνας είναι γεωγραφικά ξεχωριστός. Εδώ το ευρωπαϊκό τοπίο συναντά το αφρικανικό όπως πουθενά αλλού στην Κρήτη ή και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ψηλά βουνά, επιβλητικά οροπέδια και δυσπρόσιτα φαράγγια, αδιαχώριστα δεμένα με πεδιάδες και αμμώδεις ακτές.

Από τα 190.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης της Σητείας, τα 140.000, δηλαδή το 75% περίπου, είναι ελαιοκαλλιέργεια με 3.000.000 ελαιόδεντρα, αποκλειστικά ποικιλίας «Κορωνεϊκη» που παράγουν κατά μέσο όρο 10.000 τόνους Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο το χρόνο, άριστης ποιότητας, ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Π.Ο.Π. ΣΗΤΕΙΑΣ

H παγκόσμια κατοχυρωμένη «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σητείας Λασιθίου Κρήτης», από το 1993 περιγράφει τις μοναδικές ιδιότητες του ελαιολάδου που παράγει η περιοχή που μέχρι σήμερα παραμένει ανέγγιχτη από ρυπογόνες δραστηριότητες. Το μικροκλίμα της Σητείας χαρακτηρίζεται από την υψηλή ηλιοφάνεια, ήπιους χειμώνες ιδιαίτερη σύσταση και μορφολογία του εδάφους και τον υγρό θαλάσσιο άνεμο. Η μορφολογία του εδάφους περιλαμβάνει πολλές ορεινές και ημι-ορεινές εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις και καλή εδαφική στράγγιση Παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία και που προσφέρουν στο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του και του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα εξαιρετικό φρουτώδες και ήπια πικάντικο μοναδικό ελαιόλαδο με μακρά επίγευση, διαφορετικό και ξεχωριστό από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Πολιτική Απορρήτου.